Türk bilim insanları, Morca Mağarası'nda keşfedilen yangıç türünü literatüre kazandırdı
Türk bilim insanları, Morca Mağarası'nda keşfedilen yangıç türünü literatüre kazandırdı
Türk bilim insanları, Türkiye'nin en derin üçüncü mağarası olarak kabul edilen Mersin'in Anamur ilçesindeki Morca Mağarası'nda geçen yıl bulunan yangıç (gammarus) türünü literatüre kazandırdı.
Türkiye'de Yeni Bir Canlı Türü Keşfedildi: "Gammarus morcae"
Bir grup profesyonel mağaracı, geçen yıl Morca Mağarası'nda gerçekleştirdikleri araştırmalarda, 1260 metre derinlikteki gölcüklerde yaşayan yeni bir canlı türü keşfetti. Bu tür, "yangıç" olarak bilinen ve karideslere benzeyen 1,5 santimetre uzunluğunda canlılardan oluşuyor.
Araştırmacılar, bu eşsiz canlıları incelemek için Morca Mağarası'nda gerçekleştirdikleri çalışmalarda örnekler topladılar ve bu örnekleri Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Aydın'a iletti. Gökhan Aydın da söz konusu örnekleri, uzmanlık alanında deneyime sahip olan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Özbek ile paylaştı.
Mikroskobik ve taksonomik incelemeler sonucunda, bu canlıların dünya genelinde daha önce tanımlanmamış ve diğer türlerden farklı olduğu belirlendi. Bu nedenle, yeni keşfedilen canlı türüne "Gammarus morcae" adı verildi. Bu önemli keşif, Türkiye'nin biyoçeşitliliğine ve bilimsel literatüre önemli bir katkı sağlamaktadır.
Prof. Dr. Murat Özbek, mağaraların benzersiz ve özel habitatlar olduğunu ve bu ortamların, bilim dünyası tarafından henüz tanımlanmamış canlı türlerine ev sahipliği yapma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, bu canlı türünün gözlerinin adaptasyon sonucu kaybolduğunu ve bu türün derin yer altı sularında yaşamaya mükemmel bir şekilde uyum sağladığını açıkladı.
Bu yeni keşif, Türkiye'nin doğal çeşitliliğine bir yenisini eklerken, mağaraların doğal yaşamın korunması açısından kritik öneme sahip olduğunu bir kez daha hatırlatmaktadır.
Mersin HABERİ